علاقه مندان به بازی های گیمینگ و گیمر های با سابقه میدانند که حجم حافظه گرافیکی یا VRAM مهمترین عامل تعیین کننده عملکرد کارت گرافیک یا فریمدهی آن در بازیها نیست. در بسیاری مواقع ممکن است کارتی با حافظه گرافیکی بیشتر عملکرد ضعیفتری داشته باشد و دلیل آن میتواند پهنای باند حافظه کمتر، معماری قدیمیتر یا داشتن تعداد هستههای سایهزنی کمتر باشد.چالش بیشتری را برای اجرای بازیها به همراه خواهد آورد.
با این وجود در سالهای اخیر بازیهای ویدئویی و برنامههای گرافیکی پیشرفت چشمگیری داشتهاند و رواج بیشتر رزولوشنهای بالاتر مانند 1440P و 4K و همچنین تکنیکهایی مثل رهگیری پرتو، نیاز به کارتهای گرافیک با حافظه بالاتر را ایجاد کرده است.
از سوی دیگر لپ تاپ های گیمینگ نیز در سالهای گذشته با افزایش محبوبیت مواجه بودهاند و عملکرد گرافیکی این لپ تاپ ها نیز اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده است. در ادامه این مقاله به بررسی اهمیت حافظه گرافیکی، تفاوت آن با حافظه سیستم، و مقدار حافظه مورد نیاز برای کاربردهای مختلف از جمله بازیها، رندرینگ و برنامههای هوش مصنوعی میپردازیم.
خرید لوازم کامپیوتر از padidehpc.com
مهمترین تفاوت کارت گرافیک با پردازنده مرکزی آن است که کارت گرافیک تعداد هستههای محاسباتی بسیار بیشتری دارد و این تعداد بالای هستهها به پهنای باند حافظه زیادی نیاز دارند تا بتوانند بدون معطلی به اطلاعات مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.
به همین دلیل کارتهای گرافیک مجزا، حافظه اختصاصی خود را دارند که به آنها این امکان را میدهد تا دادههای مورد نیاز برای پردازش را در فضایی جدا از حافظه سیستم ذخیره کنند و برای دسترسی به آن به گذرگاه حافظه CPU وابسته نباشد.
حافظه گرافیکی یا VRAM به حافظه اختصاصی کارت گرافیک گفته میشود که وظیفه نگهداری دادههای تصویری را بر عهده دارد. در مقابل، حافظه سیستم یا RAM حافظهای است که CPU برای پردازش عمومی از آن استفاده میکند. تفاوت کلیدی این دو حافظه در نوع و کاربرد آنها است. VRAM برای ذخیره و پردازش دادههای تصویری طراحی شده و در نتیجه سرعت و بازدهی بیشتری در پردازشهای گرافیکی دارد.
حافظههای DDR و GDDR تفاوتهایی در ساختار و کاربرد دارند. حافظههای DDR یا Double Data Rate نوعی حافظه سیستم است که برای پردازشهای عمومی در سیستمهای کامپیوتری به کار میرود. در مقابل، GDDR یا Graphics Double Data Rate برای کارتهای گرافیک بهینهسازی شده است و پهنای باند بیشتری برای پردازش دادههای گرافیکی فراهم میکند. یکی از تفاوتهای عمده حافظههای DDR و GDDR آن است که عرض گذرگاه حافظه سیستم در پیکربندی دوکاناله به ۱۲۸ بیت محدود میشود. البته این موضوع فقط در پردازندههای دسکتاپ دیده میشود و شامل پردازندههای سرور و بعضی مدلهای ورک استیشن نیست. از سوی دیگر کارتهای گرافیک با عرض گذرگاه حافظه بسیار بیشتر ساخته میشوند و معمولا فقط کارتهای پایین رده با عرض باس حافظه 128 بیتی عرضه میشوند.
خدمات تعمیر کامپیوتر و لپ تاپ با فیکسی پلاس
در گذشته حافظه VRAM کارتهای گرافیک اهمیت کمتری داشت و کارتهای گرافیک ۴ تا ۸ گیگابایتی نیز نیازهای گرافیکی معمولی را پوشش میداد، اما اکنون اجرای بازیها با وضوح بالاتر، نیاز به VRAM بیشتر را برای تجربهای روان و بدون تأخیر الزامی کرده است. با افزایش وضوح تصویر از 1080p به 1440p یا 4K، مقدار پیکسلهایی که پردازنده گرافیکی باید پردازش کند به شکل تصاعدی بیشتر میشود و همین امر نیاز به VRAM بیشتری برای اجرای بازیهای سنگینتر و با افکتهای پیشرفته را ایجاد میکند.
در صورتی که مقدار VRAM مورد نیاز از حافظه کارت گرافیک بیشتر شود، در بیشتر مواقع با افت فریم و لگ و استاتر در بازی مواجه خواهید شد، زیرا کارت گرافیک حافظه کافی برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز باید به HDD یا SSD مراجعه کند. در چنین شرایطی میتوان تنظیمات گرافیکی را کاهش داد، از قابلیتهایی مثل DLSS یا FSR استفاده کرد یا حتی وضوح تصویر را پایین آورد، اما اینها راه حلهای موقتی هستند. با افزایش کیفیت بازیها و افزایش تمایل به بازیهای 4K، نیاز به VRAM بیشتر در آینده نیز افزایش خواهد یافت و